Το Πολιτιστικό Camping διοργανώνεται από το 2003 σε μια πανέμορφη περιοχή νότια του Ηρακλείου, στην Κρήτη. Πρόκειται για ένα φεστιβάλ που λαμβάνει χώρα στα μέσα του καλοκαιριού και φιλοξενεί, ως επί το πλείστον, φοιτητικές θεατρικές ομάδες αλλά και διάφορες άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες (χορός, μουσική, εικαστικά φωτογραφία κτλ).
Οι συμμετέχοντες στις παραστάσεις έχουν την ευκαιρία όχι μόνο να παρουσιάσουν την δουλειά τους αλλά το σημαντικότερο (και βασική προϋπόθεση συμμετοχής) να μείνουν στον χώρο της κατασκήνωσης να παρακολουθήσουν τις δουλειές των άλλων ομάδων και να συμμετάσχουν στις διάφορες δραστηριότητες. Τα έξι προηγούμενα χρόνια φιλοξενήθηκαν αρκετές ομάδες απ’ όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Θεσ/νικη, Πάτρα, Χανιά, Ηράκλειο, Ναύπλιο κ.α.).


Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2009

Τί είναι;

Πολιτιστικό Camping
Το Πολιτιστικό Camping διοργανώνεται εδώ και έξι χρόνια στην περιοχή Κάτω Βρύση στο Αστρίτσι, νότια του Ηρακλείου, στην Κρήτη. Πρόκειται για ένα φεστιβάλ που λαμβάνει χώρα στα μέσα του καλοκαιριού και φιλοξενεί, ως επί το πλείστον, φοιτητικές θεατρικές ομάδες αλλά και διάφορες άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες (χορός, μουσική, εικαστικά, φωτογραφία κτλ). Τα πέντε προηγούμενα χρόνια φιλοξενήθηκαν αρκετές ομάδες απ’ όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Θεσ/νίκη, Χανιά, Ηράκλειο, Ναύπλιο, Πάτρα κ.α.).
Κάθε φεστιβάλ χρειάζεται για την διοργάνωσή του τρεις ομάδες ανθρώπων: καλλιτέχνες, θεατές και εργαζόμενους. Η διακριτότητα των ομάδων αυτών οδηγεί αναπόφευκτα στην στρέβλωση της έννοιας του πολιτισμού, όπως τουλάχιστον τον αντιλαμβανόμαστε εμείς. Το σπάσιμο των διαχωριστικών γραμμών μεταξύ των ομάδων αυτών είναι από τις βασικότερες φιλοδοξίες μας στο camping. Για αυτό το λόγο ο κάθε συμμετέχων στο camping, οφείλει να περάσει από όλους τους ρόλους: θα παρουσιάσει την καλλιτεχνική του δουλειά, θα παρακολουθήσει τις δουλειές των υπολοίπων και θα εργαστεί για την λειτουργία του camping.
Οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν την δουλειά αλλά το σημαντικότερο, το οποίο αποτελεί και βασική προϋπόθεση συμμετοχής, είναι να μείνουν στο χώρο της κατασκήνωσης να παρακολουθήσουν τις δουλειές των άλλων ομάδων και να συμμετάσχουν στα εργαστήρια και τα σεμινάρια που πραγματοποιούνται στο χώρο του camping.

Διοργάνωση – Χρηματοδότηση
Η ομάδα «Επί Σκηνής» αποτελείται από έναν πυρήνα νέων τις περιοχής του δήμου Ν. Καζαντζάκης ωστόσο μέλη της είναι –και μπορούν να γίνουν – όσοι ενδιαφέρονται να βοηθήσουν στην προετοιμασία του camping. Κύρια ευθύνη της ομάδας «Επί Σκηνής» είναι να οργανώσει και να συντονίσει το καλλιτεχνικό μέρος και ύφος του Camping αλλά και όλες τις άλλες απαραίτητες λεπτομέρειες για την λειτουργία του.Συνδετικός κρίκος όσων συμμετέχουν στην ομάδα «Επί Σκηνής» είναι η κοινή μας αντίληψη ότι ο πολιτισμός δεν είναι εμπόρευμα αλλά αντιθέτως εφαλτήριο και μέσο για την ελεύθερη έκφραση του ανθρώπου και τον προβληματισμό του σε μια σωρεία άλλων ζητημάτων - κοινωνικής, πολιτικής. πολιτισμικής, προσωπικής κτλ φύσεως.
Η ομάδα διοργάνωσης, κατά τη διάρκεια του camping, προσπαθεί να αυτοαναιρεθεί αφού πιστεύει ότι πρέπει να αποφασίζουν για κάτι αυτοί που δουλεύουν γι αυτό και αντίστροφα πρέπει να δουλεύουν για κάτι αυτοί που αποφάσισαν γι αυτό….

Το Πολιτιστικό Camping χρηματοδοτείται από τον δήμο «Ν. Καζαντζάκης» και την τοπική κοινωνία. Από τον δήμο «Ν. Καζαντζάκης» εξασφαλίζονται τα κονδύλια που αφορούν τη γενική διαμόρφωση και βελτίωση του χώρου και των υποδομών, επιπλέον την εξασφάλιση υλικοτεχνικών υποδομών ήχου και φωτισμού, ενημερωτικού υλικού για την προβολή του camping, καθώς και την μεταφορά των κατασκηνωτών. Η τοπική κοινωνία με μπροστάρη τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αστριτσίου αλλά και άλλους συλλόγους της περιοχής βοηθούν με τον τρόπο τους (φιλοξενία κάποιων εκδηλώσεων), ενώ χαρακτηριστική είναι η συνδρομή όλων των ανθρώπων της περιοχής (παραχώρηση χώρων κατασκήνωσης, προσφορά πρώτων υλών). Η ομάδα διοργάνωσης δεν αποδέχεται χρήματα από προγράμματα της Ε.Ε. και χορηγούς θέλοντας να διατηρήσει την ανεξαρτησία της ενώ σε καμία εκδήλωση δεν υπάρχει εισιτήριο.

Δραστηριότητες

Παρόλο που η διάρκεια του Πολιτιστικού Κάμπινγκ είναι γύρω στις 10 μέρες, οι δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα είναι πολλές. Αν εξαιρέσουμε τις σχεδόν καθημερινές παραστάσεις (θεατρικές, μουσικές κτλ) στο Πολιτιστικό Κάμπινγκ λειτουργούν κατ’ αρχήν τα πολύ σημαντικά εργαστήρια, θεατρικό, μουσικό, εικαστικό και φωτογραφικό αλλά και διάφορα σεμινάρια που μπορούν να τα παρακολουθήσουν όλοι οι κατασκηνωτές.
Από ‘κει και πέρα η ομάδα διοργάνωσης προσπαθεί να είναι όσο πιο ευχάριστη η διαμονή των προσκεκλημένων της στην Κρήτη γι’ αυτό διοργανώνονται εκδρομές (σε διάφορα παραθαλάσσια μέρη, σε διάφορα μουσεία κ.α.) ενώ διοργανώνονται και εκδηλώσεις εκτός Κάμπινγκ (π.χ. Κρητικό γλέντι κτλ). Τέλος παρέες στήνονται μετά τις παραστάσεις στο χώρο του Κάμπινγκ με ζωντανή μουσική και άφθονη ρακί…

Τι άλλο θα πρέπει να γνωρίζω…
Η σημαντικότερη διαφοροποίηση του Πολιτιστικού Κάμπινγκ από όλα τα φεστιβάλ παρόμοιου τύπου είναι ότι λειτουργεί με την λογική της αυτό-οργάνωσης. Όλες οι «δουλειές» τις μέρες της κατασκήνωσης, ευχάριστες ή δυσάρεστες γίνονται από τους κατασκηνωτές οι οποίοι συμμετέχουν ενεργά σε οτιδήποτε γίνεται.
Η ομάδα διοργάνωσης καλύπτει τα εισιτήρια μεταφοράς όλων των μελών των ομάδων που συμμετέχουν καθώς και των απαραιτήτων σκηνικών. Επίσης προσφέρονται 2 γεύματα την ημέρα ενώ πωλούνται είδη κυλικείου σε τιμές κόστους.Καλό θα είναι για τα μέλη των ομάδων να έχουν τον δικό τους προσωπικό εξοπλισμό (σκηνή, υπνόσακος κτλ) ενώ απαραίτητο για την ευχάριστη διαμονή είναι τα παιδιά που έχουν κάποια δεξιότητα σε μουσικά όργανα να τα φέρουν μαζί τους.


Οι ακριβείς ημερομηνίες έναρξης και λήξης του φετινού Πολιτιστικού Κάμπινγκ δεν έχουν καθοριστεί ακόμα. Η διάρκεια του αναμένεται να είναι γύρω στις 10 ημέρες μέσα στο τελευταίο 10ήμερο του Ιουλίου. Όλα αυτά θα καθοριστούν μετά τις πρώτες επαφές με τις ομάδες που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου